Arcade-pelit

Oletko haaveillut joskus omasta arcade-pelistä? Joka toinen meistä on ollut joskus pikkupoika, jolle kolikoilla toimivat räiskintäpelit ja autoilla kisaaminen ovat olleet autuaallisen mahtavaa hupia! Unohtamatta tietenkään parhaita mätkintäpelejä! Vanhemmiten sitä saattaa ajatella, että ei kehtaa mennä enää pelihalliin riehumaan, vaikka pelit kiinnostavatkin. Jos oma talo on tilava, voi yhteen huoneeseen ajatella sijoittavansa arcade-pelin, vaikka omaan miesluolaan kaljajääkaapin, nyrkkeilysäkin ja prätkän talvisäilytyspaikan viereen.

Mitkä pelit ovat parhaita? Jokaisella on omat kokemuksensa eri peleistä ja näin eri suosikit, mutta onneksemme useimmista on olemassa arcade-versio. Käymme läpi genreittäin suosituimmat autopelit, taistelupelit ja ammuskelupelit ja vertailemme hintoja.

Uusin ei ole välttämättä paras. Vanhat mallit saattavat olla paljon nostalgisempia ja toisaalta arcade-pelin henkeen sopii hyvin retrompikin peli. Vaikka flipperi!

Parhaat autopelit ja hinnat

Muistatko peliä kuten Outrun? 89-vuoden peli on Segan julkaisema ajaton klassikko, jossa päästellään palmujen alla tuhatta ja sataa punaisella ferrarilla. Pystyssä ajettava peli maksaa ebaysta noin tonnin luokkaa plus rahdit ja mahdolliset tullit.

Entä MotoGP? Jos et ole kaksimetrinen hujoppi, sovit edelleen pyörän päälle ja pääset kurvailemaan BMI Gamingin rakentamalla simulaattorilla noin 8000 eurolla. Samalla hintaa saa tosin oikean GSX-R:n käytettynä.

Mario Kart Arcade GP on monelle ykkösvalinta. Peli on älyttömän hauskaa viihdettä porukalla! Yhdestä masiinasta saat pulittaa käytettynä noin 2500 euroa ja kahdesta miltei tuplat. Täällä voit vertailla niiden hintoja: https://www.netticasino.blog/.

Miten olisi vauhdikas ja futuristinen kahden pelaajan istuttava Atari Rush 2049 – se irtoaa 4000 eurolla!

Vaihtoehtona on myös BMI Gamingin Redline GT, joka on kotiin suunniteltu rallipelialusta, jossa on vakuuttava ohjaamo, rallipenkki ja ratti ja sen voi liittää ainakin viimeisimpiin pleikkareihin, xboxeihin ja tietokoneisiin – ajattele vaikka Gran Turismoa. Hinta 3000!

On myös Sega Rally ja monia muita, mutta kaikkea ei voi yhdessä artikkelissa käydä läpi. Siirrytään seuraavaan genreen.

Parhaat mätkintäpelit ja hinnat

Street Fighter on monille tuttu jo nintendo-ajoilta. Siitä on myös huikeita arcadeversioita ja Street Fighter 4 irtoaa reilulla parilla tonnilla jenkeistä. Ja legendaarinen Marvel VS Capcom vain 1200 dollaria!

Tekken on monen uskollisen mätkijän ikuinen rakkaus. Pelisarjaan kuuluu pitkä liuta, mutta esim. Tag Team arcade lähtee vain reilulla tonnilla! Uudempiakin, kuten Tekken 6:n voi saada jo sopivasti vähän alle 2000 euron.

Mortal Kombat on tuttu elokuvistaan ja verisistä peleistään. Pelin vanhempien arcademallien piirilevyjä myydään Ebayssa halvimmillaan parilla sataa. Jos sinussa on rakentelijan vikaa, voit yhdistää piirilevyn telkkariin ja ohjaimiin – saat aidon arcadepiirin henkiin ja halvalla. Legendaarinen Mortal Kombat 4:n maksaa noin tonnin ja siitä ylöspäin, kunnosta ja versiosta riippuen.

Virtua Fighter oli yksi ensimmäisistä 3d-mätkinnöistä. Hyväkuntoisen klassikon voi kotiuttaa jopa vähän yli 500!

Huom. Ota kaikissa huomioon rahtikulut ja muut mahdolliset maksut! Ota vakuutus mikäli kone seilaa meren yli! Osta vain luotettavalta myyjältä, joka myy paljon muutakin!

Parhaat ampumispelit ja hinnat

Tärkein on tietysti Time Crisis! Pelin kakkososasta joutuu maksamaan kahdella näytöllä noin 700 euroa ilman lisäkuluja. Kolmonen on noin puolet kalliimpi. Ehdoton klassikko!

Jurassic Parkkia ei voi unohtaa, jos sitä on kerran pelannut. Uskomaton peli tarjosi kopin, johon istuttiin ja otettiin jännityksessä pyssyt käteen. Koppi olikin jeepin takaluukku ja jeeppiä jahtasi Tyrannosaurus Rex!

Virtua Cop 1 ja 2. Kakkonen etenkin oli suosittu myös suomalaisissa pelihalleissa. Segan peli irtoaa parhaimmillaan vain tuhannella eurolla! Auttaa nostalgiakitkuihin. Ole vielä kerran Guardian of Virtua City.

House of the Dead oli erittäin hupaisaa ja gorea lennättävää zombieammuskelua. Kolmosen saat kotiisi noin kolmella tuhannella eurolla, ja ykkösosan alle tonnilla.

Taas kerran, huippupelejä on useita, kuten Terminator 2 ja korkeajännitteinen Operation Thunderbolt!

Ei siinä kaikki

Todelliset klassikot ovat Pac-Man, jonka voi saada tonnilla tai kahdella riippuen mallista ja Space Invadersin voi saada halvimmillaan 600 eurolla. Priimakuntoiset keräilyversiot kummastakin ovat huomattavasti kalliimpia.

Monipuolisempaan pelaamiseen sopii Neo Geo, jolla voi pelata kymmeniä eri klassikkopelejä, kuten Metal Slugia! Oi muistoja! Nelosversio Neo Geosta maksaa helposti pari tonnia, mutta siinä on valmiiksi jo useampi peli.

Huoltaminen

Koska kyseessä on hienoa elektroniikkaa, joka saattaa olla kymmenen vuotta vanhaa ja laitteita on käytetty ankaraan pelaamiseen, voi toisinaan joku paikka hajota tai piirien kondensaattorit poksahdella. Arcadekulttuuri on kuitenkin netin ansiosta hyvin eloisaa ja monet koti-insinöörit näpertävät korjausten parissa – löydät siis helposti ohjeita ja varaosia omien laitteidesi kunnostamiseen. Pelikoneesta kannattaa pitää huolta, sillä etenkin keräilyharvinaisuuksien hinta vain nousee!

Tilanpuute?

Jos kämpässä ei ole tilaa pelikoneelle tai liitto kieltää ne olohuoneesta – löytyy ratkaisu lähempää kuin luulet. Vanhat pelit ovat hyvin suosittuja ja niitä osataan emuloida uudemmilla tietokoneilla vaivattomasti.

Tee-se-itse. Netti on pullollaan ohjeita, miten voit rakentaa vaikka Rasberry Pi:stä peliemulaattorin ja liittää siihen itsellesi sopivan kokoisen näytön ja ohjaimet.

Mikäli aika ei riitä näpertelyyn, Monet käsikonsolit myös tarjoavat emulointimahdollisuutta, jolloin saat rakastamasi retropelit mahtumaan taskuusi. On myös halpoja minikonsoleita, jotka voi liittää televisioon ja pelata vanhoja kasibittisiä pelejä.

Haluatko palata viime vuosikymmenille, kun pelikoneet ottivat vielä markkoja ja saatoit viettää pelihallissa aikaa tunteja kerrallaan? Kokeile emulaattoreja, tai jos haluat sisustaa – osta oma pelikone! Lue myös muista aiheistamme:

Menu